
04 apr De recruiter is de wingman, maar wie is dan de relatietherapeut?
In de wereld van recruitment wordt vaak gesproken over de rol van de recruiter als ‘wingman’. Maar wat als het wervingsproces niet vlekkeloos verloopt en er spanningen ontstaan tussen de kandidaat en de organisatie? Wie is er dan nodig als de ‘relatietherapeut’ om de relatie te herstellen? In dit artikel gaan we dieper in op deze vraag.
De rol van de recruiter als wingman
De term ‘wingman’ komt oorspronkelijk uit de luchtvaart, waar het verwijst naar de piloot die naast de hoofdpiloot zit en hem ondersteunt. In de recruitmentwereld wordt de rol van de recruiter vaak vergeleken met die van de wingman. De recruiter ondersteunt bij het vinden van de juiste kandidaat en helpt bij het nemen van beslissingen tijdens het selectieproces. Maar wat als er onverwachts problemen ontstaan tijdens dit proces?
De rol van de relatietherapeut
In een ideale wereld verloopt het wervingsproces zonder problemen en vinden de kandidaat en organisatie elkaar snel en gemakkelijk. Maar in de praktijk kan er van alles misgaan: de kandidaat heeft te hoge verwachtingen van de functie, de organisatie heeft onrealistische eisen aan de kandidaat gesteld of er ontstaan communicatieproblemen tussen beide partijen.
In zo’n situatie is het belangrijk om iemand te hebben die als ‘relatietherapeut’ kan optreden. Deze persoon kan helpen om de communicatie tussen de kandidaat en organisatie te herstellen en de verwachtingen van beide partijen op elkaar af te stemmen. De relatietherapeut kan ook fungeren als onafhankelijke derde partij die bemiddelt bij conflicten en zo de relatie tussen kandidaat en organisatie weer kan herstellen.
Het belang van de relatietherapeut in recruitment
Het inzetten van een relatietherapeut kan een belangrijke rol spelen in het wervingsproces. Het kan ervoor zorgen dat er geen onnodige spanningen en conflicten ontstaan tussen kandidaat en organisatie, wat uiteindelijk kan leiden tot een succesvolle plaatsing. Bovendien kan het bijdragen aan een positieve kandidaatervaring, wat weer van invloed kan zijn op de reputatie van de organisatie.
Conclusie
De rol van de recruiter als ‘wingman’ is belangrijk in het wervingsproces, maar het kan voorkomen dat er onverwachte problemen ontstaan tussen kandidaat en organisatie. In zo’n situatie kan de relatietherapeut als onafhankelijke derde partij optreden en de communicatie herstellen. Het inzetten van een relatietherapeut kan bijdragen aan een succesvolle plaatsing en een positieve kandidaatervaring.