Een veilige cv-ketel: schakel een gecertificeerde installateur in

Vanaf 1 april 2022 moet elke cv-installateur in Nederland gecertificeerd zijn. Dit betekent dat installateurs die niet aan de certificeringsvereisten voldoen, boetes kunnen krijgen. Maar ook consumenten die ongecertificeerde installateurs inhuren lopen risico op boetes. Waarom is deze wetgeving er gekomen en wat is het belang van het inschakelen van een gecertificeerde installateur?

Veiligheid van de consument

De reden achter de nieuwe wetgeving is de veiligheid van consumenten en het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide is een giftig gas dat kan vrijkomen bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas in een cv-ketel. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en zelfs tot de dood. Het is daarom van groot belang dat cv-installaties op een veilige en deskundige manier worden geïnstalleerd, onderhouden en gerepareerd.

“Als je niet gecertificeerd bent, mag je eigenlijk geen cv-ketel installeren”, aldus Pieter van der Stoep van InstallQ, de organisatie die de certificering van cv-installateurs verzorgt. “Je moet aantoonbaar voldoen aan de juiste opleidingseisen en regelmatig bijscholing volgen om je certificering te behouden.”

Boetes

De boetes voor installateurs die niet aan de certificeringsvereisten voldoen kunnen oplopen tot duizenden euro’s. Maar ook consumenten die ongecertificeerde installateurs inhuren, kunnen een boete krijgen. “Als een cv-ketel niet veilig is geïnstalleerd, kan de gemeente een dwangsom opleggen aan de eigenaar van de woning”, legt Van der Stoep uit. “Die dwangsom kan oplopen tot 10.000 euro.”

Installatiebedrijven hebben een belangrijke rol bij het informeren van hun klanten over de nieuwe wetgeving en het belang van het inhuren van een gecertificeerde installateur. “Wij wijzen onze klanten er altijd op dat het inschakelen van een gecertificeerde installateur niet alleen belangrijk is voor de veiligheid, maar ook voor de garantie op de cv-ketel”, aldus Chris van der Sluis van Installatiebedrijf Van der Sluis.

Kortom, het inschakelen van een gecertificeerde installateur is van groot belang voor de veiligheid van consumenten en het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging. Zowel installateurs als consumenten kunnen boetes krijgen als niet aan de certificeringsvereisten wordt voldaan. Installatiebedrijven spelen een belangrijke rol bij het informeren van hun klanten over de nieuwe wetgeving en het belang van het inhuren van een gecertificeerde installateur.