HR voorstellen 2024

HR voorstellen 2024

Tijdens Prinsjesdag onthulde onze regering haar blauwdruk voor het komende jaar. Binnen deze omvangrijke plannen zijn er enkele cruciale voorstellen die de wereld van HR zullen beïnvloeden. Maar welke zijn het ook alweer? Wij hebben hieronder de belangrijkste voorstellen voor jou op een rijtje gezet.

✅ Minimumloon per uur: Het minimumloon is nu per maand, week of dag, maar dat mag niet meer. Het moet nu per uur betaald worden.

✅ Meer vergoeding voor reizen: Als je voor je werk reist met je eigen auto, mag je nu €0,23 per kilometer belastingvrij krijgen.

✅ Makkelijker OV-kaarten: Als je een openbaar vervoer kaart van je baas krijgt, hoef je minder ingewikkelde papieren in te vullen. Maar alleen als je die kaart echt voor je werk gebruikt.

✅ Recht om thuis te werken: In de EU mag je nu zelf kiezen waar je wilt werken. Je baas mag dat alleen weigeren als dat echt nodig is.

✅ Later je pensioen krijgen: Je mag nu een deel van je pensioen wat later krijgen dan eerst.

✅ STAP wordt SLIM: Geld om te leren en te studeren (STAP) verdwijnt. In plaats daarvan kun je meer leren over je werk, zelfs als je bij een klein bedrijf werkt.

✅ Korting voor alleenstaande ouders: Als je een alleenstaande ouder bent, mag je meer korting krijgen op de belasting. Je baas kan je daarbij helpen.

✅ Minder korting voor jonge werknemers: Als je jong bent en niet zoveel verdient, krijg je minder korting op de belasting. Dit geldt vanaf 2024 voor jou.

✅  Minder korting voor buitenlandse werknemers: Als je uit een ander land komt om in Nederland te werken, krijg je minder korting op de belasting. Dat gaat in vanaf 2024.

✅ Minder vrije ruimte WKR: In 2024 mag een bedrijf minder kosten belastingvrij vergoeden aan werknemers. Voor een deel van die kosten was het 3%, nu wordt het 1,92%. Voor het overige deel wordt het zelfs maar 1,18%.