
30 jun Recordaantal overnames in installatiesector
In 2021 hebben in de installatiesector 150 fusies en overnames plaatsgevonden. Niet eerder waren dat er zo veel, blijkt uit cijfers van het CBS.
En ook het jaar 2022 lijkt de boeken in te gaan als een vruchtbaar overnamejaar. In de eerste drie maanden van het jaar gingen namelijk 60 bedrijven over in andere handen en niet eerder waren dat er in het eerste kwartaal zo veel.
Schaalvoordelen
Een belangrijke reden voor de sterke stijging in de fusie- en overnameactiviteit is dat veel ondernemers aan het jagen zijn op schaalvoordelen, zegt Sebastiaan Hoftijzer, overnamespecialist bouw en installatie bij Match Plan Fusies en Overnames. “Ondernemers binnen de bouw- en installatiesector ondervinden uitdagingen door stijgende inkoopkosten. De prijzen van onder andere hout, staal en plastic zijn in de afgelopen jaren behoorlijk gestegen.”
“Dit wordt gevolgd door de stijging van energie-intensieve materialen als beton, bakstenen en cement. Wanneer ondernemers meerdere bedrijven samenvoegen door middel van overnames creëren zij schaalvoordelen. Grotere bedrijven kunnen meer invloed uitoefenen op inkoopprijzen. Daarnaast kunnen grotere bedrijven processen efficiënter inrichten”, aldus Hoftijzer.
Goede mensen binnenhalen
Het overnemen van een bedrijf is ook een relatief eenvoudige manier om aan goede monteurs te komen. Elke installateur in Nederland zit op dit moment te springen om goede mensen. die de opleidingen met jongeren of zijinstromers op dit moment niet kunnen bieden. Het tekort aan installatiemonteurs, werkvoorbereiders, tekenaars en projectleiders is volgens Techniek Nederland nu ongeveer 20.000 mensen en dreigt op lange termijn zelfs te verdubbelen. Gezien de uitdagingen die branche de komende jaren heeft, denk aan het installeren van (hybride) warmtepompen, zal dit een structurele uitdaging voor de branche blijven.