kabels

Veel meer storingen door overbelasting elektriciteitsnetwerk

Maastricht – In de eerste helft van dit jaar kreeg Enexis in Limburg 76 storingen in het laagspanningsnet door overbelasting. Dat is ruim zes keer zoveel als in diezelfde periode een jaar eerder.

Enexis gaat daarom de elektriciteitsnetten in de woonwijken fors verzwaren. Dat is nodig omdat huishoudens in snel tempo verduurzamen. Ze plaatsen zonnepanelen, installeren warmtepompen en stappen over op elektrisch rijden. Zo hadden in 2010 in Limburg 841 particulieren zonnepanelen, in 2013 waren dat er al 13.817, in 2020 116.565 en voor dit jaar staat de teller al op 211.056.

Gevolg daarvan is dat die klanten steeds meer zelf opgewekte stroom terug leveren aan het net. Op zonnige dagen wordt er zo veel elektriciteit opgewekt dat de netten overbelast raken. De zekeringen in transformatorstations kunnen dan smelten. Als dit gebeurt, valt de stroom uit. Enexis kreeg het afgelopen half jaar bijna drie keer zo veel zogenaamde spanningsklachten van consumenten als in de eerste helft van 2022. Een flink deel daarvan kwam dus uit Limburg.

Uitval
De gemiddelde tijd dat de elektriciteit uitviel was 11,2 minuten in de eerste helft van 2023, in diezelfde periode in 2022 was dat 7,8 minuten.

De netbeheerder gaat daarom in alle wijken waar ze knelpunten zien of verwachten de transformatoren en de laagspanningsnetten flink verzwaren. In de vijf provincies waar dit netwerkbedrijf actief is gaat het om vele duizenden transformatiehuisjes en zestienduizend kilometer kabels.

Niet alleen huishoudens, maar ook bedrijven wekken steeds meer stroom op die ze terug willen leveren aan het net. Sinds vorig jaar is de wachttijd voor een nieuwe of zwaardere aansluiting op het elektriciteitsnet voor zakelijke klanten flink opgelopen. Sinds afgelopen najaar verdrievoudigde het aantal aanvragen. Het gevolg is dat bedrijven hun vestigings- en uitbreidingsplannen moeten uitstellen of wachten met de overstap van gas naar elektriciteit. Een snelle oplossing van dit probleem is er volgens Enexis niet.

Personeel
In de eerste helft van 2023 is 556 miljoen euro uitgegeven aan uitbreiding van het netwerk. Volgens Enexis een historisch hoog bedrag. In de eerste helft van 2022 werd hiervoor 462 miljoen euro uitgetrokken. Die investering leverde 1250 megawatt aan extra capaciteit op.

Om de klus te klaren heeft Enexis 188 fte aan nieuwe technische medewerkers aangetrokken. De bedoeling is dat daar dit jaar nog zo’n zelfde aantal bijkomt.

De nettowinst over de eerste helft van 2023 bedraagt 15 miljoen euro, dat is 74 miljoen minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Enexis heeft te maken met stijgende kosten voor transportdiensten, elektriciteit en gas.

Enexis legt nieuwe kabels aan die storingen moeten voorkomen.