Welke verzekeringen heb je als zpp’er nodig?

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor je inkomen en je risico’s. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over welke verzekeringen je nodig hebt. Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere zijn optioneel. Hieronder geven we je een overzicht van de belangrijkste verzekeringen voor zzp’ers.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die je per ongeluk veroorzaakt aan anderen of hun spullen. Dit kan gaan om materiële schade, zoals een kapotte laptop, of om letselschade, zoals een gebroken arm. Als zzp’er kun je kiezen tussen een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. De eerste dekt vooral schade die je veroorzaakt tijdens je werkzaamheden, zoals een omgestoten kop koffie. De tweede dekt vooral schade die voortkomt uit je advies of dienstverlening, zoals een verkeerd ontwerp of een foute berekening. Afhankelijk van je beroep en je opdrachtgevers kan een van deze verzekeringen verplicht of aanbevolen zijn.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) keert een bedrag uit als je door ziekte of een ongeval niet meer kunt werken. Zo voorkom je dat je inkomsten wegvalt als je langdurig uit de roulatie bent. Een AOV is niet verplicht voor zzp’ers, maar wel sterk aan te raden. Je kunt zelf bepalen hoe hoog de premie en de uitkering zijn, en hoe lang de wachttijd is voordat je een uitkering krijgt. Er zijn ook alternatieven voor een AOV, zoals een broodfonds of een vrijwillige verzekering bij het UWV.

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering helpt je bij juridische conflicten met bijvoorbeeld klanten, leveranciers of de Belastingdienst. Je krijgt dan advies en bijstand van een jurist of advocaat. Dit kan je veel tijd, geld en stress besparen als je in een geschil verwikkeld raakt. Een rechtsbijstandverzekering is niet verplicht voor zzp’ers, maar wel handig om te hebben. Je kunt kiezen voor een algemene dekking of voor modules die specifiek op jouw situatie van toepassing zijn.

Overige verzekeringen

Naast deze drie verzekeringen zijn er nog andere verzekeringen die nuttig kunnen zijn voor zzp’ers. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een ziektekostenverzekering: deze is verplicht voor iedereen in Nederland, maar als zzp’er kun je soms profiteren van collectiviteitskorting of extra vergoedingen.
  • Een pensioenverzekering: deze is niet verplicht voor zzp’ers, maar wel verstandig om te regelen als je later een goed inkomen wilt hebben.
  • Een autoverzekering: deze is verplicht als je een auto hebt, maar let op dat je ook zakelijk gebruik meeverzekert als je de auto voor je werk gebruikt.
  • Een inventaris- en goederenverzekering: deze dekt de schade aan of diefstal van je bedrijfsmiddelen, zoals gereedschap, apparatuur of voorraad.
  • Een cyberverzekering: deze dekt de schade die ontstaat door cyberaanvallen, zoals hacking, phishing of ransomware.

Het is belangrijk om goed te vergelijken welke verzekeringen het beste bij jouw situatie passen. Je kunt hiervoor online tools gebruiken of advies vragen aan een verzekeringsadviseur. Zo zorg je ervoor dat je niet te veel of te weinig verzekerd bent, en dat je met een gerust hart kunt ondernemen.