Google verbiedt advertenties van loodgieters in Nederland

Binnenkort stopt Google met het tonen van advertenties van loodgieters in Nederland. Dit initiatief heeft tot doel klanten te beschermen tegen oplichters die veel te hoge tarieven hanteren en vaak ondermaats werk leveren. De nieuwe regel, die vanaf 22 februari in gaat wordt volgens een beleidsupdate voor adverteerders, komt na veel klachten bij de Consumentenbond over dubieuze praktijken.

Google heeft al geruime tijd gesprekken gevoerd met consumentenorganisaties en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) over problemen met adverterende loodgieters. Consumenten die dringend een loodgieter nodig hebben, zoals bij een lekkage of gebrek aan warm water, nemen vaak niet de moeite om recensies te lezen en bellen simpelweg het eerste bedrijf dat bovenaan verschijnt na een zoekopdracht op Google. Oplichters maken hier misbruik van door advertentieruimte bovenaan in te kopen. Een soortgelijk probleem deed zich voor bij slotenmakers, waarvan de advertenties in 2021 op verzoek van de ACM al offline werden gehaald.

Oplossing voor bonafide bedrijven

Een woordvoerder van de ACM benadrukt dat dit probleem niet alleen de malafide bedrijven trof, maar ook bonafide bedrijven die adverteerden. Google heeft geprobeerd een oplossing te vinden, maar lijkt die niet te hebben gevonden, gezien het verbod op alle advertenties.

Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, verwelkomt het verbod. “Het is goed dat Google deze stap zet, omdat te veel mensen slachtoffer worden van malafide loodgieters. Soms worden mensen zelfs geïntimideerd, betalen ze veel te hoge bedragen en blijft het probleem onopgelost. Dit treft ook vakbekwame, erkende loodgieters die bij ons zijn aangesloten”, aldus een woordvoerder.

Volgens de branchevereniging gaat het in  de meeste gevallen om malafide bedrijven die adverteren op Google. Door het stoppen van advertenties van deze bedrijven zal de sector er aanzienlijk op vooruitgaan, wat het imago van de loodgietersbranche ten goede zal komen.